Ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία

Ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία


Το αίτημα για ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία

Κάποιος φτάνει να ζητά ψυχοθεραπεία για τους δικούς του πολύ προσωπικούς λόγους σε μια στιγμή που είναι, επίσης, σημαίνουσα. Μπορεί να κινητοποιείται από ερωτήματα όπως «τι σημαίνει να είσαι γονιός», να βρίσκεται σε κατάσταση αναταραχής, να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί σε βασικούς τομείς της ζωής όπως είναι η εργασία, οι οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις, η σεξουαλικότητα, να έχει χάσει κάποιον κοντινό και αγαπημένο, ή να νοσεί από σωματική ασθένεια. Μπορεί, ακόμα, να αισθάνεται αποκομμένος από την προσωπική του ιστορία, τις επιθυμίες του, και τους σημαντικούς του άλλους. Δεν αποκλείεται, τέλος, να εκδηλώνει άγχος, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, έλλειψη κινήτρου για ζωή, ή και τάσεις αυτοκαταστροφής. Όπως και να έχει, ένας άνθρωπος ζητά να μας επισκεφθεί επειδή κάπου σκόνταψε, επειδή συνάντησε μια πέτρα στο δρόμο του.


Τι είναι η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία και ποια είναι η μέθοδός της

Η ψυχοθεραπεία ξεκινά από τη στιγμή κιόλας που το άτομο σκέφτεται για πρώτη φορά να απευθυνθεί σε έναν ειδικό. Στηρίζεται στην ιδέα ότι οι δυσκολίες και τα συμπτώματα από τα οποία κανείς ταλαιπωρείται φέρουν ένα νόημα που ταυτόχρονα και φανερώνεται και κρύβεται. Ο θεραπευόμενος δεν γνωρίζει ότι γνωρίζει· το πολύ-πολύ να έχει μια ιδέα ότι το σύμπτωμά του είναι σημείο για «κάτι» χωρίς, όμως, να γνωρίζει τι. Για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό καλείται να συμμετέχει στη διαδικασία ενεργά με το να αφήνεται να μιλά όπως του έρχεται μεταδίδοντας σκέψεις, συναισθήματα και φαντασιώσεις κατά το δυνατόν ελεύθερα. Καλείται, δηλαδή, να μιλήσει σχετικά με ό,τι δεν ξέρει.

Στην πραγματικότητα, η ψυχοθεραπεία είναι μια θεραπεία μέσα από την ομιλία. Όταν κάποιος έρχεται να μας βρει, τον δεχόμαστε χωρίς να γνωρίζουμε, χωρίς προκαταλήψεις, στο ξεκίνημα του δρόμου του λόγου του μαζί μας. Μπορεί να τον προτρέψουμε: «Πείτε ό, τι θέλετε. Πείτε το χωρίς να επιλέγετε. Θα πείτε ανόητα πράγματα. Θα πείτε ασήμαντα πράγματα. Θα πείτε πράγματα που δεν σκεφτόσασταν ποτέ να πείτε σε οποιονδήποτε άλλο τόπο στη ζωή σας.» Η ψυχοθεραπεία είναι η εμπειρία του τι σημαίνει να βρίσκεται κανείς μέσα στον λόγο. Από την άλλη, ο θεραπευτής επιτρέπει σε εκείνον που μιλά να ακούγεται. Είναι εξειδικευμένος να επισημαίνει τις ασυνείδητες πτυχές των επικοινωνιών του ασθενή του και να αποκρίνεται κατάλληλα σε αυτές. Είναι εκεί για να εγγυηθεί ότι αυτά τα πράγματα, τα ασήμαντα, τα ανόητα, -τα απόβλητα-, είναι άξια λόγου, έχουν μια αιτία.

Σε τι διαφέρει η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία από την ψυχανάλυση και από άλλες ψυχοθεραπείες

Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία μοιράζεται με την κλασική ψυχανάλυση την αφετηρία στο έργο του Sigmund Freud. Και οι δύο βασίζονται στην πίστη για την ύπαρξη του ασυνειδήτου, δίνουν σημασία στις εκφάνσεις της θεραπευτικής σχέσης και στοχεύουν σε μια βαθειά, εσωτερική αλλαγή του ατόμου. Θα λέγαμε ότι ψυχοδυναμική/ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία αποτελεί μια εξέλιξη της κλασικής ψυχανάλυσης στον χρόνο και στους νέους τρόπους δυσφορίας του σύγχρονου υποκειμένου.

Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία διαφέρει από άλλες προσεγγίσεις στην ψυχοθεραπεία ως προς την σημασία που δίνει στις ασυνείδητες διεργασίες που επηρεάζουν την σκέψη, το συναίσθημα και τις συμπεριφορές του ατόμου. Δεν στοχεύει πρωτογενώς στην εξάλειψη των συμπτωμάτων και της ψυχικής οδύνης, αλλά θεωρεί ότι αυτά θα υποστούν μετακινήσεις μέσα από την διαδικασία επεξεργασίας των συνειδητών και ασυνείδητων ψυχικών λειτουργιών του ατόμου. Ως προς την μέθοδο και την τεχνική, ο ψυχαναλυτικός ψυχοθεραπευτής δεν δίνει σημασία μόνο στις συνειδητές εκφράσεις του θεραπευόμενου αλλά θεωρεί ότι εξίσου ή και πιο σημαντικές ακόμα είναι οι επικοινωνίες του θεραπευόμενου που ακολουθούν ασυνείδητες διαδρομές.

Σκοποί και οφέλη της ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας

Η ψυχοθεραπεία σκοπεύει στην εν τω βάθει κατανόηση διεργασιών που διαφεύγουν του συνειδητού και εμποδίζουν το άτομο να είναι λειτουργικό σε βασικούς τομείς της ζωής. Η θεραπεία μπορεί να παρέχει στον θεραπευόμενο μια μοναδική ευκαιρία να επανατοποθετηθεί απέναντι στα ζητήματα του εαυτού του, των άλλων, και του κόσμου. Μπορεί να στοχεύει στην ανακούφιση του άγχους ή την αποκατάσταση λειτουργιών που έχουν πρόσκαιρα ή επί καιρώ διαταραχθεί. Το άτομο μπορεί να επανασυνδεθεί με την προσωπική του ιστορία, να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί τις προσωπικές του επιθυμίες, να νιώσει ευτυχισμένος με τους κοντινούς του ανθρώπους και ικανοποιημένος στην εργασία του. Καλώς εχόντων των πραγμάτων οι θετικές επιδράσεις θα διαρκούν και μετά το τέλος της θεραπευτικής εργασίας.

Σχετικά άρθρα

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών του. Τα cookies προτιμήσεων επιτρέπουν σε έναν δικτυακό τόπο να «θυμάται» τις επιλογές του χρήστη, όπως τη γλώσσα ή την περιοχή, που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο δικτυακός τόπος ή την εμφάνιση του δικτυακού τόπου.