Συμβουλευτική Γονέων


Συμβουλευτική γονέων


Το αίτημα για συμβουλευτική γονέων

Το να είναι κανείς γονιός δεν είναι εύκολη υπόθεση και συχνά οι γονείς αντιλαμβάνονται ότι χρειάζονται υποστήριξη για να τα βγάλουν πέρα. Κάποιες φορές φτάνουν σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να υποστηριχθούν στην αντιμετώπιση μιας σημαντικής αλλαγής στην οικογένεια, όπως είναι η περίπτωση ενός διαζυγίου ή μιας απώλειας. Τις περισσότερες, όμως, φορές οι γονείς αναζητούν εξειδικευμένη βοήθεια όταν έχουν παρατηρήσει ότι το παιδί τους παρουσιάζει δυσκολίες, όπως άγχος, θλίψη, δυσκολίες στον ύπνο ή την πρόσληψη τροφής, μαθησιακά προβλήματα, αδιαφορία για άλλες δραστηριότητες, έλλειψη όρεξης για παιχνίδι με τα άλλα παιδιά της ηλικίας του, υπερκινητικότητα, επιθετικότητα προς τους ίδιους τους γονείς του ή άλλους.

Κάποιοι γονείς δεν δίνουν πολλή σημασία σε τέτοια φαινόμενα και πιστεύουν ότι αυτά θα περάσουν με τον χρόνο, ενώ άλλοι δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί τα παιδιά τους φέρονται με τέτοιους τρόπους, ή αγχώνονται μπροστά σε συμπεριφορές που τους προβληματίζουν. Όχι σπάνια, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις, φέρνουν τα παιδιά τους αντιμέτωπα με τις συνέπειες των πράξεών τους και αυτό τις περισσότερες φορές δεν λειτουργεί γιατί στην πραγματικότητα είναι κάτι άλλο που ωθεί τα παιδιά σε τέτοιες συμπεριφορές.
  
Τα παιδιά δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα να σκέφτονται τις δυσκολίες τους με λέξεις και, επομένως, δεν μπορούν να τις περιγράψουν με λόγια στους δικούς τους. Έτσι, συχνά, εκφράζουν τη δυσφορία τους με συμπεριφορές οι οποίες μοιάζουν αρχικά ακατανόητες. Οι γονείς αρκετές φορές δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει και το παιδί τους έχει κρίσεις θυμού, δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, ή απομονώνεται. Το ίδιο το παιδί μπορεί να δυσκολεύεται να καταλάβει τον εαυτό του, εφόσον δεν το καταλαβαίνει ο γονιός του. Από την άλλη, οι γονείς κάνουν πάντα ό,τι καλύτερο μπορούν και όταν τα πράγματα δεν βελτιώνονται, αγχώνονται και οι ίδιοι. Προκαλώντας το άγχος των γονιών του, το παιδί αγχώνεται ακόμα περισσότερο.

Τι είναι η συμβουλευτική γονέων

Η συμβουλευτική γονέων δεν έγκειται στην παροχή συμβουλών και είναι κάπως επικίνδυνο να πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν έτοιμες λύσεις που ισχύουν για όλους. Ο καθένας βιώνει τις δυσκολίες με διαφορετικό τρόπο και, ειδικά στην περίπτωση του παιδιού, οι δυσκολίες του συχνά συνδέονται με τις δυσκολίες των γονιών του. Η συμβουλευτική γονέων είναι μια διαδικασία κατά την οποία οι γονείς μαθαίνουν έναν άλλον τρόπο για να «ακούνε» τα παιδιά τους, να μιλούν μαζί τους, να τα κατανοούν, να τα συμφιλιώνουν με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Από την άλλη, και οι ίδιοι οι γονείς μέσα από τη διαδικασία της συμβουλευτικής αντιλαμβάνονται ότι κάποιες φορές δικές τους, προσωπικές δυσκολίες δεν τους αφήνουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της γονεϊκότητας. Υπάρχουν γυναίκες και άνδρες που δεσμεύτηκαν στα οικογενειακά καθήκοντα πριν να είναι έτοιμοι, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εργασία τους, που βιώνουν απογοητεύσεις στην συζυγική τους ζωή ή που αναζητούν να παρηγορηθούν για προσωπικές τους αστοχίες από τις επιτυχίες των παιδιών τους.

Στη συμβουλευτική διαδικασία οι γονείς μιλούν για τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους, καλούνται να σκεφτούν πάνω στις δυσκολίες των παιδιών τους αλλά και τις δικές τους, να κατανοήσουν τους τρόπους με τους οποίους λειτουργούν, και ακόμα να ανακαλύψουν νέους, πιο κατάλληλους τρόπους επικοινωνίας. Έτσι, τα παιδιά τους θα βοηθηθούν να εμπιστεύονται τους γονείς τους και σταδιακά και τον ίδιο τους τον εαυτό.
Image
“A child that is not embraced by the village
will burn it down to feel its warmth”

― African proverb
“The children who need love the most will
always
ask for it in the most unloving ways”

Russel Barkley

Σχετικά άρθρα

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών του. Τα cookies προτιμήσεων επιτρέπουν σε έναν δικτυακό τόπο να «θυμάται» τις επιλογές του χρήστη, όπως τη γλώσσα ή την περιοχή, που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο δικτυακός τόπος ή την εμφάνιση του δικτυακού τόπου.