Η «πλήρης» θεραπεία

"Οπωσδήποτε ξέρουμε ότι δεν λύνονται ποτέ τα πάντα. Διότι η ψυχιατρική δεν είναι μια θεραπεία με αντιβιοτικά, δεν υπάρχει ποτέ πλήρης θεραπεία, και αυτό ακριβώς είναι το ενδιαφέρον: ο καθένας παραμένει ελεύθερος έναντι του πεπρωμένου του και της ψυχικής του εξέλιξης, ελεύθερος να θεραπευτεί ή να μην θεραπευτεί μέσα από τη δική μας φροντίδα. Ο ψ από την πλευρά του οφείλει να αποδεχθεί την ιδέα ότι δεν ελέγχει, ότι ποτέ του δεν θα ελέγξει την κατάσταση όπως ένας χειρουργός· ότι θα πρέπει να ζήσει με τα όριά του... και, οπωσδήποτε, με τις προσωπικές του νευρώσεις που αποτελούν ισάριθμα εμπόδια στην προσπάθειά του να κατανοήσει τον άλλο."

 

Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο του Μαρσέλ Ριφό "Οιδίπους είσαι και φαίνεσαι! Συναντήσεις με έναν παιδοψυχίατρο", εκδόσεις Τόπος

Εικόνα: David Clarke


Εκτύπωση   Email

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών του. Τα cookies προτιμήσεων επιτρέπουν σε έναν δικτυακό τόπο να «θυμάται» τις επιλογές του χρήστη, όπως τη γλώσσα ή την περιοχή, που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο δικτυακός τόπος ή την εμφάνιση του δικτυακού τόπου.