Το Μεγάλο μας σπίτι

Το Μεγάλο μας Σπίτι είναι ένας χώρος υποδοχής, συναντήσεων και πρώιμης κοινωνικοποίησης για παιδιά από 0 έως 4 ετών, με τα οικεία τους πρόσωπα. Ιδρύθηκε το 2015 στην Αθήνα από μία ομάδα επαγγελματιών από τον χώρο της ψυχικής υγείας, στα πρότυπα του Πράσινου Σπιτιού (Maison Verte), που ίδρυσαν η Φρανσουάζ Ντολτό και οι συνεργάτες της το 1979 στο Παρίσι.

[...]

Το Μεγάλο μας Σπίτι δεν είναι παιδικός σταθμός, ούτε χώρος φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης, ούτε συμβουλευτικό κέντρο. Είναι ένα φιλόξενο περιβάλλον, όπου μωρά, παιδιά και ενήλικες μπορούν να συναντηθούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες σε ένα κλίμα συναισθηματικής ασφάλειας, μέσα από το παιχνίδι και το λόγο. Είναι ένας χώρος πρώιμης κοινωνικοποίησης που μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη πιθανών δυσκολιών με τη μορφή συμπτωμάτων στη μετέπειτα ζωή του παιδιού. Ένα περιβάλλον στο οποίο δοκιμάζονται και δομούνται τα θεμέλια για έναν ασφαλή αποχωρισμό και για μία ομαλή μετάβαση στο σχολικό περιβάλλον (παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο).

Δεν υπάρχουν οργανωμένα παιδαγωγικού τύπου παιχνίδια ή δραστηριότητες, διότι το ελεύθερο παιχνίδι είναι ο κατεξοχήν τρόπος για την ανάπτυξη του ανθρώπου. Τα παιδιά ξεδιπλώνουν την κοινωνικότητά τους με την αλληλεπίδραση με τα άλλα παιδιά και τους συνοδούς τους, την κατάκτηση του χώρου και των αντικειμένων.

Από την πλευρά τους οι γονείς έχουν τη δυνατότητα κι αυτοί να γνωριστούν με άλλους ενηλίκους που βρίσκονται στο χώρο. Το Μεγάλο Μας Σπίτι μπορεί να αποτελέσει λοιπόν ένα χώρο που επιτρέπει στους γονείς­ – συνοδούς να βγουν από την απομόνωση, από τα μοναχικά ερωτήματα που γεννιούνται αυτήν την ιδιαίτερη στιγμή που αντιπροσωπεύει η άφιξη ενός παιδιού, η οποία έρχεται να αλλάξει τις ισορροπίες της οικογένειας.

“Αυτό που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ οι γονείς εδώ να νιώσουν άνετα και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους… Αυτό πολύ συχνά κλονίζεται. Εδώ τους διαβεβαιώνουμε ότι μπορούν να κάνουν τα πράγματα, έχουν τον δικό τους τρόπο. Κανένας δεν κρίνεται εδώ, κανένας δεν ενοχοποιείται. Το αντίθετο”, τονίζει η ψυχολόγος Αγγελική Συλλιγαρδάκη, ένα από τα πρόσωπα υποδοχής που “υποδέχονται” γονείς και παιδιά με την διακριτική, από μακριά ή από πιο κοντά παρουσία και τον λόγο τους.

 

Πηγή: Απόσπασμα από το κείμενο Το Μεγάλο μας Σπίτι: Μια μεγάλη αγκαλιά για γονείς και μικρά παιδιά

Εικόνα: Daniel Cheung


Εκτύπωση   Email

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών του. Τα cookies προτιμήσεων επιτρέπουν σε έναν δικτυακό τόπο να «θυμάται» τις επιλογές του χρήστη, όπως τη γλώσσα ή την περιοχή, που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο δικτυακός τόπος ή την εμφάνιση του δικτυακού τόπου.