Νεανική κατάθλιψη

Τα πρώτα του κορίτσια έρχονται και τον παίρνουν πάντα με το αυτοκίνητο. "Μεταφέρεται", όπως λέει ο ίδιος, "πάντα από τον Άλλον". Αφιερώνεται ολοκληρωτικά στον πρώτο του έρωτα, αναπαράγοντας με το κορίτσι του τη συμβιωτική σχέση με τη μητέρα του, που εν τω μεταξύ έχει πεθάνει. Αυτός ο έρωτας διαρκεί πολλά χρόνια. Όταν τελειώνει, το αγόρι πέφτει σε βαριά κατάθλιψη, απομονώνεται, αισθάνεται χαμένο. Αφιερώνεται ολοκληρωτικά στο τεχνολογικό αντικείμενο (υπολογιστή), που γίνεται ο μοναδικός του σύντροφος.

Δεν είναι αλήθεια ότι οι νέοι δεν έχουν πάθη, ορμές, σχέδια, αλλά είναι αλήθεια ότι έχει αλλάξει η έκφραση της δυσφορίας τους. Ενώ στην οιδιπόδεια εποχή λάμβανε τη μορφή της ανοιχτής παράβασης του Νόμου, της επαναστατικής διαμαρτυρίας, της απόρριψης της κοινωνίας, σήμερα εκφράζεται σαν σβήσιμο της ζωτικότητας της ζωής. […]

Ας πάρουμε το παράδειγμα της εξάρτησης από τα τεχνολογικά αντικείμενα, που σήμερα κατακλύζουν τον κόσμο των νέων […] Το ίδιο το ασυνείδητο, που στην πραγματικότητα τρέφεται από την επιθυμία του Άλλου, αντικαθίσταται τελικά από το τεχνολογικό αντικείμενο.

 

Πηγή: Αποσπάσματα από το βιβλίο του Massimo Recalcati "Το σύμπλεγμα του Τηλέμαχου", εκδόσεις Κέλευθος

Εικόνα: Pim Chu


Εκτύπωση   Email

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών του. Τα cookies προτιμήσεων επιτρέπουν σε έναν δικτυακό τόπο να «θυμάται» τις επιλογές του χρήστη, όπως τη γλώσσα ή την περιοχή, που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο δικτυακός τόπος ή την εμφάνιση του δικτυακού τόπου.