Η επικύρωση μιας δέσμευσης

"[...] Έτσι, αυτός ο άνδρας συναντά ένα ανυπόφορο απόλυτο στην απόφαση που θα πρέπει να λάβει εντός ολίγων ημερών, να παντρευτεί ή όχι. Όχι πως διστάζει ανάμεσα σε δύο γυναίκες, ή ανάμεσα σε αυτή ή μία πιθανή άλλη, διότι η σεξουαλική του επιθυμία και η αγάπη του απευθύνονται σε αυτή την ίδια γυναίκα. Όχι, τίθεται πιο ριζικά ένα ερώτημα ως προς αυτό που μπορεί να θεμελιώσει και να επικυρώσει μια δέσμευση· αυτό που μπορεί να δώσει σε αυτή τη δέσμευση, που πρόκειται να γίνει ενώπιον του Θεού, απόλυτο χαρακτήρα. Άραγε, ποιο αντικείμενο, εν προκειμένω ποια γυναίκα, μπορεί να παρουσιαστεί στην επιλογή με έναν τέτοιο απόλυτο χαρακτήρα σε σημείο που να καθορίζει και επομένως να ακυρώνει την ίδια την επιλογή;"

 

Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο του Αλφρέντο Ζενονί «Η άλλη κλινική πρακτική: Ψυχανάλυση και θεραπεία στο ίδρυμα», εκδόσεις Εκκρεμές

Εικόνα: Jan Genge


Εκτύπωση   Email

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών του. Τα cookies προτιμήσεων επιτρέπουν σε έναν δικτυακό τόπο να «θυμάται» τις επιλογές του χρήστη, όπως τη γλώσσα ή την περιοχή, που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο δικτυακός τόπος ή την εμφάνιση του δικτυακού τόπου.