Γιατί υποφέρουμε τόσο από τον έρωτα;

 -Γιατί υποφέρουμε τόσο από τον έρωτα;

-Γιατί ο έρωτας είναι ένα πάθος του είναι. Το υποκείμενο ρισκάρει τον εαυτό του, το είναι του, τη ζωή του. Να αγαπάς εμπεριέχει ένα ρίσκο, ένα άνοιγμα σε ότι πιο μύχιο του είναι μας. Να αγαπάς δεν σημαίνει τελικά να αποδέχεσαι ως ομιλόν ον την ευθραυστότητα σου;

-Παρόλες τις αποτυχίες στον έρωτα, συνεχίζουμε να τον αναζητούμε. Πώς το εξηγείτε;

-Δεν ισχύει για όλους αυτό. Κάποιοι επιλέγουν συνειδητά να προφυλαχτούν από τον έρωτα. Έτσι «τέλος ο πόνος που προκαλεί, δεν θέλω να ξέρω τίποτε γι’αυτό». Κι όμως ο Έρως, η φροϋδική ενόρμηση ζωής, δεν βρίσκεται πολύ μακριά. Ακόμα και γι’αυτούς που λένε όχι στον έρωτα, η τυχαιότητα μιας συνάντησης μπορεί να καταλήξει σε έναν έρωτα. Η ενόρμηση της ζωής είναι το αντίστροφο της απονεκροποίησης, ίδιον της γλώσσας. Έρως και Θάνατος στοιχειοθετούν ένα εφιαλτικό ζευγάρι. Να ζει κανείς σημαίνει να αποδέχεται και τo ρίσκο να υποφέρει.

-Η σχέση μεταξύ των δύο παρτενέρ σημαδεύεται από την παρεξήγηση. Θεωρείτε ότι η ψυχανάλυση μπορεί να αλλάξει κάτι ως προς ως αυτό; Θα μπορούσε να εγκαθιδρύσει ένα διάλογο μέσα σε μια σχέση;

-Ένα διάλογο; Εύστοχη ερώτηση. Υπάρχει διάλογος; Δεν είναι καθόλου σίγουρο. Το υποκείμενο δε μιλά πάντα με κάποιον τρόπο στον Άλλο που έχει μέσα του; Δε συνδιαλέγεται τελικά με αυτό που θέλει να ακούσει από τον Άλλο; Θα απαντούσα όμως στην ερώτηση σας θετικά. Ναι, μια ψυχανάλυση δεν ακυρώνει την παρεξήγηση μεταξύ των δύο φύλων, αλλά την διασαφηνίζει. Με την ψυχανάλυση, το υποκείμενο αποκτά μία γνώση ως προς αυτή την παρεξήγηση και έτσι μπορεί να τη διαχειριστεί διαφορετικά. Και αυτό έχει σα συνέπεια μία σημαντική εσωτερική ελάφρυνση.



Πηγή: "Ας μιλήσουμε για τον έρωτα!"

Εικόνα: Dominik Scythe


Εκτύπωση   Email

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών του. Τα cookies προτιμήσεων επιτρέπουν σε έναν δικτυακό τόπο να «θυμάται» τις επιλογές του χρήστη, όπως τη γλώσσα ή την περιοχή, που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο δικτυακός τόπος ή την εμφάνιση του δικτυακού τόπου.