Ο Meltzer υπογραμμίζει μια πυρηνική, και σύμφωνα με αυτόν οικουμενική σύγκρουση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το μωρό στο στήθος, κοιτάζοντας την μητέρα του. Αναφέρεται στην αισθητική επίδραση που έχει επάνω στο μωρό η «όμορφη μητέρα», η οποία θεωρεί ότι είναι η πρωτογενής αναπαράσταση της ομορφιάς του κόσμου. Γράφει με υποβλητικό τρόπο για μια «αισθητική αμοιβαιότητα», προκειμένου να συλλάβει την συνάντηση των βλεμμάτων αμοιβαίου θαυμασμού μητέρας και μωρού. Ειδικότερα μιλάει για το πως αυτή η μακάρια εμπειρία εκθέτει ταυτόχρονα το μωρό στο «αινιγματικό μέσα» της μητέρας, δηλαδή, σε αυτό που δεν μπορεί να δει ή να ξέρει.
[…]
Στον πυρήνα του καθενός μας υπάρχει μια επώδυνη λαχτάρα να γνωρίσουμε το μέσα του άλλου, ο οποίος, όντας ένα ξεχωριστό πρόσωπο, δεν μπορεί να γίνει ποτέ πλήρως κατανοητός και να περιέλθει στην κατοχή του εαυτού.
[…]
Αυτή είναι η πρόκληση με την οποία βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι όταν προσπαθούμε να συμφιλιωθούμε με την ετερότητα: καθώς το μωρό κοιτάζει την μητέρα, ψάχνοντας για τον εαυτό του μέσα της, βρίσκεται αντιμέτωπο με κάτι το οποίο είναι κρυμμένο -«σφραγισμένο» (και σε μερικές περιπτώσεις «επτασφράγιστο»)- πίσω από την εμφάνισή της. Έτσι, ακόμη και όταν όλα πηγαίνουν καλά, το να κοιτάζουμε και το να μας κοιτάζουν μάς εκθέτει στην αβεβαιότητα.
Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο της Alessandra Lemma "Κάτω από το δέρμα: Μια ψυχαναλυτική μελέτη της τροποποίησης του σώματος", εκδόσεις Αρμός
Εικόνα: Petri Heiskanen