Η ενστικτώδης σχέση με το σώμα

Τα επικριτικά σχόλια για το γυναικείο σώμα διαπλάθουν ένα έθνος από ψηλές γυναίκες που σκύβουν για να κρύψουν το ύψος τους, κοντές γυναίκες σκαρφαλωμένες σε τακούνια-ξυλοπόδαρα, εύσωμες γυναίκες που ντύνονται λες και πενθούν, ξερακιανές που παλεύουν ''να προσθέσουν όγκο'' όπως τα φίδια φουσκώνουν τον λαιμό τους -ένα έθνος από γυναίκες που κρύβουν το σώμα τους. Όταν καταστρέφεται η ενστικτώδης σχέση με το σώμα, η γυναίκα χάνει την αυτοπεποίθησή της. Αναρωτιέται εμμονικά αν είναι πραγματικά καλός άνθρωπος, αρχίζει να βασίζει τον αυτοσεβασμό της στην εικόνα της και όχι στην ουσία. Στρέφει όλη της την ενεργητικότητα σε διλήμματα για το πόσο φαγητό καταναλώνει, περνάει τη μέρα της με ένα μέτρο και με μια ζυγαριά...

Eνθαρρύνοντας μια γυναίκα να κόβει ή να προσθαφαιρεί στο κορμί της είναι σαν να ενισχύουμε το κόψιμο, το κάψιμο, το ξεφλούδισμα, την απογύμνωση της ίδιας της Γης.

 

Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο της Clarissa-Pinkola Estes "Οι γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους", εκδόσεις Κέλευθος

Εικόνα: Ekaterina Kuznetsova


Εκτύπωση   Email

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών του. Τα cookies προτιμήσεων επιτρέπουν σε έναν δικτυακό τόπο να «θυμάται» τις επιλογές του χρήστη, όπως τη γλώσσα ή την περιοχή, που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο δικτυακός τόπος ή την εμφάνιση του δικτυακού τόπου.